Bioenergiedorp Jühnde
Laatst geactualiseerd in 2007
‘Bio-energiedorp’ Jühnde in Duitsland (artistieke fotocompilatie).
Midden in Duitsland ligt het dorpje Jühnde, het eerste ‘bioenergiedorp’ van Duitsland. Elektriciteit en warmte komen geheel uit lokale biomassa. Veeteelt, bosbouw en ecologische landbouw zijn de ingrediënten voor een lokale duurzame nutsvoorziening. Fossiele brandstoffen komen er hier niet meer aan te pas. Sterker nog: een overschot aan elektriciteit wordt aan het net teruggeleverd. Bewoners van Jühnde vinden werkgelegenheid in het agrarische energiebedrijf en hun energierekening is lager dan gebruikelijk.
Aansluiting op het warmtenet van Jühnde gebeurt op vrijwillige basis. Nieuwe ‘warmteklanten’ betalen een eenmalig contributie aan de vereniging (minimaal 1.500 euro). Ze worden daardoor lid en hebben stemrecht. Over eventuele tariefsverhogingen beslist de algemene ledenvergadering. De leden betalen zelf de aansluit- en ombouwkosten (ca 3.000 euro).
Bij oprichting had de vereniging veertig leden, en bij oplevering in najaar 2005 reeds tweeënzeventig. Medio 2006 had ¾ van de (ca tweehonderd) huishoudens in Jühnde zich aangesloten. Het dorp ontvangt inmiddels bezoekers uit alle windstreken van de wereld. De plaatselijke bakker doet goede zaken met zijn ‘bioenergiedorfbrötchen’. Wat Jühnde kan, kunnen honderden dorpen in Duitsland, zo menen de inwoners. Het vergt alleen wat durf en doorzettingsvermogen.
Jühnde is een voorbeeld van wat Nieuwe Nuts beoogt: volledig duurzame nutsvoorziening gebaseerd op de plaatselijk beschikbare kwaliteiten. Dit met participatie van de eindgebruikers en versterking van de lokale economie. De voordelen van deze duurzame nutsvoorziening zijn zo evident dat de participatiegraad van de bevolking zeer groot is.
|