Warmtewet en WACC
Laatst geactualiseerd op 4 oktober 2009
De NMa heeft rond invoering van de Warmtewet advies gevraagd aan Oxera. Een Londen/Brusselse firma die geen aansprakelijkheid aanvaardt voor de gevolgen van haar adviezen.
Kapitaal over vermogen?
Het gevraagde advies betrof de kapitaalkosten voor levering en distributie van warmte. Kapitaal moet o.i. worden opgevat als alle welvaart die wordt ingezet ter vermeerdering van welvaart. In dit geval de Warmte-infrastructuur zelve. Oxera en NMa hebben echter een andere opvatting van kapitaal. Wat zij onder kapitaal verstaan is eigenlijk vermogen: de contanten en kredieten die ter bekostiging van de warmteinfrastructuur bijeen worden gebracht.
Deze contanten en kredieten kosten volgens de NMa geld. Op deze kosten wordt gedoeld, wanneer men het heeft over 'the cost of capital'.
Loon voor privilege
De kosten voor contanten en kredieten bedragen volgens Oxera dus tussen de 5,1 en 7,6%. Dit is wat partijen krijgen die verder geen waarde toevoegen maar toevallig beschikken over geld of een privilege om krediet te verstrekken, en dit ter beschikking stellen om de warmteleverings- en -distributieinfrastructuur te realiseren (i).
Bij bestaande warmtenetten waren het de kopers van de woningen die een groot deel van het vermogen voor de warmteinfrastructuur hebben opgebracht, dit middels de BAK (Bijdrage in de AansluitKosten) die destijds vele duizenden euro's per woning bedroeg. Daarvoor kregen ze echter geen aandeel in het warmtenet. In plaats daarvan krijgen ze te maken met een commercieel privaat monopolie, dat zij zelf hebben gefinancierd.
Twee keer betalen voor hetzelfde net
Warmteleveranciers die aldus hun netten financierden met de middelen van de woningeigenaren mogen nu, in de visie van Oxera (en NMa), de kosten hiervan in rekening brengen aan ... diezelfde woningeigenaren. Deze hebben dus vermogen opgebracht om er later nog eens rente over te betalen. Deze rente wordt hen in rekening gebracht via de 'redelijke prijs' ingevolge de Warmtewet.
So much voor 'redelijkheid' in de zin van markttoezicht en consumentenbescherming.
Meer hierover op de pagina 'Bekostiging van een warmtenet en de redelijke prijs'.
|