Buurt- en natuurwarmte in Ihlowerfehn
Laatst geactualiseerd in september 2009
Melkveehouder Lenhard Fleßner wil delen van Ihlowerfehn met 'buurtwarmte' verwarmen. Daartoe is een lokaal energiebedrijf opgericht.
Het lokale energiebedrijf moet warmte uit biogas en houtsnippers transporteren en leveren aan huishoudens in het dorp. Voortrekker van het idee is de agrariër Lenhard Fleßner. Deze heeft reeds een biogasinstallatie (500 kW WKK) in bedrijf, waarvan de warmte door onder andere een school en het gemeentehuis wordt afgenomen. De agrariër past zijn teelt aan op de lokale energievoorziening. Zo is inmiddels 50 ha beplant met snel groeiende wilgen.
Een Nieuw Nutsbedrijf
Samen met tientallen dorpsgenoten wil Fleßner nu een energiebedrijf opzetten dat een tweede buurtwarmtenet gaat beheren. Ongeveer 370 huishoudens in een straat van 3 kilometer rond Fleßners boerderij zijn aangeschreven. De response is veelbelovend. 120 klanten hebben zich inmiddels aangemeld.
Met de warmte uit hout en biogas wordt water verhit dat via een goed geïsoleerde ondergrondse leiding naar de aangesloten huishoudens gaat.
In Duitsland geldt een subsidieregeling voor warmte. Per millimeter buisdiameter en meter leidingtracé wordt 1 euro subsidie gegeven. Zodra subsidiebeschikkingen binnen zijn wordt het warmtenet aangelegd.
Naar voorbeeld van Jühnde
Bij ontwikkeling van de plannen in Ihlowerfehn diende het Duitse Jühnde als voorbeeld. Dit dorp voorziet al jaren in haar energiebehoefte middels een eigen energienet. Driekwart van de bestaande woningen is vrijwillig aangesloten. Zomers stookt Jühnde op biogas uit lokale mestvergisting. 's Winters wordt bovendien bijgestookt met snoeihout uit de omgeving.
|