Structuurvisie
Knipsels structuurvisie. Bron: http://www.berghauserpont.nl/
Denkbaar thema voor de structuurvisie: locaties voor windenergie
De structuurvisie bevat een overkoepelende visie waarin de gemeenteraad het ambitieniveau beschrijft en scenario's uitzet die de maat vormen voor de uitwerking van de diverse beleidsvelden. De structuurvisie beschrijft zo concreet mogelijk de toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen en de daarbij behorende veranderings- en vernieuwingsprocessen.
Een structuurvisie moet aangeven hoe de gemeenteraad voornemens is het geformuleerde beleid te realiseren (realisatieparagraaf). Dit betekent dat niet kan worden volstaan met beleidsvoornemens, maar dat waar mogelijk concreet moet worden aangegeven hoe het beleid wordt uitgevoerd.
Een globale kostenraming is noodzakelijk om het realiteitsgehalte van het beleid te kunnen bepalen. Dat laat onverlet dat ook ambities kunnen worden geformuleerd die wellicht nu niet haalbaar zijn, maar die wel passen in de streefbeelden van de gemeente.
Zonder een structuurvisie is geen kostenverhaal van bovenplanse kosten mogelijk.
(...) uit de uitvoeringsagenda moet blijken welke infrastructurele en andere openbare voorzieningen zullen worden gerealiseerd en welke bovenplanse elementen daar inzitten.
Bovenplanse verevening
Bij bovenplanse verevening gaat het om gebieden met tekorten en gebieden met overschotten. In de structuurvisie moet een onderbouwing worden gegeven en moet concreet worden aangegeven hoe het fonds 'bovenplanse verevening' zal worden besteed en welke exploitatiegebieden tegen elkaar kunnen worden uitgewisseld (saldering tussen 'tekort- en overschotgebieden').
Er moeten criteria worden geformuleerd op basis waarvan kan worden vastgesteld of voorzieningen op de lijst 'bovenwijks' of 'bovenplans' komen. De raad moet een Nota Bovenwijks en Bovenplans vaststellen waarin ook de onderliggende methodiek wordt onderbouwd.
|